Hoppa till innehållet
Kållåda

Kållåda

Malet kött av gris och nöt 23 % 400 g

6

20min tillagningstid | 1h 40min total tid

Lätt

Kållåda är något av en vattendelare, men ifall du inte smakat på rätten på en stund, är det kanske dags att ge den en ny chans. Vi ger dig Herr Snellmans kållåda, som är enkel att veva ihop. I receptet använder vi oss av 100 procent inhemska Riktigt malet kött av gris och nöt, vilket gör lådan både saftig och smakrik.

Ingredienser

Kållåda

Instruktioner

Halvera kålen och avlägsna roten. Finhacka kålen till tunna strimlor. Skala och finhacka också löken. Stek kål och lök i oljad stekpanna tills bägge fått lite färg. Häll blandningen i en smord ugnsform.

Bryn malet kött och krydda med salt, svartpeppar och mejram. Häll köttblandningen i ugnformen. Häll även i riset och rör om ordentligt.

Häll köttbuljong, matgrädde och sirap över ugnsformen.

Grädda i 175 grader i ca. 60–90 minuter. Mot slutet kan du täcka formen med folie, ifall den börja bli för mörk i tonen.

Tips

Är du en väl av kålrätter skall du dessutom helt klart testa dessa läckra , kåldolmar..

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 300 g
Energi 491 kJ / 118 kcal 1474 kJ / 353 kcal
Fett 6.5 g 19.5 g
- varav mättat fett 3 g 8.9 g
Kolhydrat 9 g 26.9 g
- varav sockerarter 4.8 g 14.4 g
Protein 5 g 15 g
Fiber 1.6 g 4.7 g
Salt 0.7 g 2 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Lådmat Vardagsmat

fixa receptet steg för steg

kållåda – bättre än sitt rykte

Kållåda är saftigt gott och dessutom lätt och billigt att tillaga. Denna måltid kan mysa i ugnen i ca 60 minuter och kan modifieras efter smak, till exempel genom att tillsätta sirap.

Kållåda är definitivt en av de rätter som du antingen älskar eller hatar. För förvånansvärt många är det det sistnämnda, även om en man senast smakat rätten någon gång i barndomen. Om så är fallet kanske det är dags att ge det en ny chans.

Trots de välbekanta ingredienserna är kållådan en förvånansvärt mångsidig och anpassningsbar rätt. Dessutom är den billig att göra och är en härlig matchning t.ex. under svala höstkvällar. Vad passar inte bättre då, än att förbereda en kållåda i ugnen och avnjuta den med lingon eller lingonsylt.

Kaalilaatikko uunissa

KÅLLÅDA I UGN ÄR SVÅRT ATT TILLREDA

Denna övertygelse kan bero på det faktum att vissa kålrätter verkligen kräver lite mer tålamod. Ett bra exempel på detta är kåldolmarna. Kållådan är däremot riktigt enkel att göra. Hacka, bryn och koka, så kan du sammanfatta det enklaste kållådsreceptet. Det enda lite tidskrävande steget är att tillaga kållådan i ugnen, eftersom gräddningstiden vanligtvis är cirka en timme. En läcker kållåda kan förberedas utan ansträngning med till exempel Herra Snellmans recept ovan.

blir det bra med tidig kål?

Kållåda är något av en traditionell hösträtt, eftersom det är då kålskörden är som bäst. Men i många kök tillagas rätten av ny kål så fort den finns tillgänglig. En kållåda från tidig kål är lika läcker som versionen gjord på höstens kål. Den enda skillnaden är tillagningstiden för kålen, eftersom tidig kål mjuknar snabbare.

men om man inte vill använda mjölk eller ägg?

Det är sant att många instruktioner rekommenderar att man förbereder en kållåda med äggstanning, men det här är naturligtvis inte lämpligt för allas kost. Man kan till exempel även använda köttbuljong som smaksättare och många tycker att kållådan också är godare när den görs på det här sättet. En annan ganska vanlig betänklighet gäller huruvida man kan få en kållåda utan ris, till exempel för en som vill undvika kolhydrater. Lösningen på detta är enkel, eftersom riset lätt kan lämnas bort och till exempel ersättas med lite mera kål.

kållåda är booring!

Inte alls! Det är lätt att variera sin kållåda efter smak, bara du är villig att experimentera lite. Om du vill kan du byta ut köttfärsen mot till exempel fläskstrimlor eller tillsätta tomatpuré och vitlök i mixen, vilket ger rätten en stark kaukasisk smak. Eller prova en kållåda med ostskal överst. I många instruktioner rekommenderas det också att använda sirap, som ger en behaglig sötma till kålen i små mängder.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan