”Voe tokkiisa” sano savolainen kun karjalanpiirakoita söi. Suussa sulavat itse tehdyt karjalanpiirakat saavat suut messingille yli kielirajojen. Karjalanpiirakan täyte, joka valmistetaan ensin, on yleensä riisi- tai ohrapuuroa tai perunasosetta. Ennen käytettiin riisin sijasta ohrasuurimoita, koska ne olivat halvempia. Kuoritaikinaan käytetään ruis- ja vehnäjauhoja, vettä ja suolaa. Hienoa täysjyväruisjauhoa voi käyttää sellaisenaan, jolloin ei tarvita vehnäjauhoa. Kuoritaikina ajellaan piirakkapulikalla ohuiksi lätyiksi. Karjalanpiirakat ovat joko soikeita tai pyöreitä muodoltaan. Seuraava vaihe on rypytys. Lätylle laitetaan puuro tai perunasosetäyte ja käännetään reunat siten, että sisus jää näkyviin. Piirakka pellille ja kuumaan uuniin. Kun piirakat ovat saaneet väriä, otetaan ne uunista ja voidellaan. Mutta muista maistaa piirakoita myös suoraan pelliltä otettuna ja voideltuna, jolloin ne ovat rapeimmillaan! 

Työn kun näkee, niin tekijän tuntee (karjalainen sanonta)
Karjalaiset, jotka tulivat evakkoon ruotsinkieliselle seudullemme, kuulivat usein sanottavan, että ”puuro puurona ja leipä leipänä”. No nythän piirakat viedään ihan käsistä kun vain joku viitsii nähdä vaivaa tehdä niitä. Onpa piirakanteko-ohjeita lähetetty ulkomaillekin. Karjalanpiirakka-nimeä saa käyttää vain tietyllä tavalla valmistetusta piirakasta, koska sillä on EU:n nimisuoja kuten esim. kreikkalaisella Feta-juustolla.

Näin olen valmistanut karjalanpiirakat
(25-30 kpl)

Riisipuuro
5 dl vettä
2,5 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa
Nokare voita

Lisään riisin ja nokareen voita kiehuvaan veteen. Annan kiehua kunnes vesi on imeytynyt. Lisään maidon ja annan kiehua hiljalleen 30-35 minuuttia. Sekoitan välillä. Lopuksi lisään suolan. Annan puuron jäähtyä. Jos puuro on liian sakeaa lisään munamaitoa (2 dl maitoa ja kananmuna sekoitetaan) tarpeen mukaan.

Kuoritaikina

2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
5, 5 dl Hienoa Täysjyväruisjauhoa (entinen sihtiruisjauho)

Lisään kylmään veteen suolan. Lisään jauhot vähitellen sekoittaen ja vaivaan taikinan tasaiseksi. Loppuvaiheessa lisään vähän sulatettua voita. Taikinan käsittely helpottuu.

Teen taikinasta yhden tangon kerrallaan ja annan loput taikinasta olla kulhossa liinan alla, ettei taikina kovetu. Jaan taikinan samansuuruisiksi palasiksi, jotka pyörittelen palloiksi ja litistän ennen kaulimista.

Jotta ”kakkarat” olisi helppo kaulia, pitää leivinpöydällä olla reilusti jauhoa. Olen käyttänyt sihtijauhoa tässäkin. Karjalanpiirakkapulikka on kätevä työkalu ja sitä oppii kyllä käyttämään. Mitä ohuempia kakkarat ovat sitä rapeampia piirakoista tulee.

Laita pari lusikallista puuroa kuoritaikinalle

Rypytän eli yhdistän piirakan reunat siten, etteivät ne jää törröttämään, koska muuten reunat palavat kuumassa uunissa. Uunin lämpötila 250 tai 300 astetta.

Paista piirakoita 250 asteessa noin 5-10 minuuttia kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Voitelen lopuksi voilla, joskus myös voi-maitoseoksella.

Peitän piirakat voipaperilla ja liinalla, jolloin piirakat pehmenevät. Tarjoilen ilman muuta munavoin kera.

Karjalanpiirakka on ruokaisa iltapala ja piirakat kuuluvat ilman muuta mieluisiin jouluruokiin. Perunapiirakat, joiden täyte on perunasose, ovat myös suosikkejani.

Patakakkosen nettivideo karjalanpiirakoiden valmistamisesta tästä.

Voe tokkiisa = hyvänen aika

Kokeile tehdä rohkeasti karjalanpiirakoita, rauhallista adventtia!

 

Sesonki- ja juhlaruoka