Siirry sisältöön
Vinkkejä grillaamiseen

Grillausvinkit marinoinnista mureuttamiseen

Ota haltuun maustaminen, temperointi ja muut vinkit, joilla etenkin possun grillaaminen onnistuu!

Grillissä kypsyvän lihan tuoksu on varma kesän merkki. Moneen grilliin päätyy niin pihvejä, ribsejä kuin vaikkapa vartaitakin. Me Snellmanilla valmistamme laajan valikoiman possunlihatuotteita ja mikä parasta, käytämme raaka-aineena perhetiloillamme gm-vapaalla rehulla ruokittua omaa maatiaiaspossuamme, jonka voimme ylpeinä todeta olevan maailman suomalaisin possu (lue lisää maatiaispossusta). Kokosimme alle muutamia vinkkejä, joilla maatiaispossun grillaaminen onnistuu!

Maustaminen ja Mureuttaminen

Valmiiksi maustettujen ja marinoitujen grilliherkkujen lisäksi maatiaispossu-valikoimaamme kuuluu myös tuotteita, jotka voit maustaa täysin oman makusi mukaan. Käytitpä marinadia tai kuivamausteseosta, maustamiselle kannattaa varata aikaa, sillä paras tulos saavutetaan yleensä antamalla grillattavan lihan maustua yön yli jääkaapissa. Tällöin mausta tulee tasaisempi. Oikeanlainen marinadi myös mureuttaa lihaa entisestään. Hyvänä muistisääntönä lihan mureuttamiseen on, että entsyymit mureuttavat lihaa. Pari oikein hyvää tällaista lihan mureuttajaa ovat tuore ananas ja kiwi-hedelmä. Joka tapauksessa lihan tulisi antaa maustua vähintään tunti ennen kypsennystä. Maustamisessa kannattaa ottaa avuksi muovipussi, johon laitetaan sekä liha että mausteseos tai marinadi. Purista ilmat pois, sulje pussi tiiviisti ja pyörittele mauste lihaan ennen kuin laitat sen jääkaappiin. Jos käytät marinointikastiketta, saat tasaisimman maun kääntelemällä pussia muutaman kerran maustumisen aikana. Maatiaispossun voit maustaa esimerkiksi salvialla, meiramilla, valkosipulilla tai timjamilla. Kokeilemisen arvoisia ovat myös inkivääri ja curry.

Temperointi

Temperointi ei välttämättä ole terminä kaikille tuttu, mutta kyse on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaisesta asiasta, jonka tarkoituksena on estää liian kylmän lihan grillaaminen. Käytännössä siis grillattava liha halutaan saada jääkaappilämpötilaa lämpimämmäksi ja luonnollisesti helpoin tapa tähän onkin ottaa se huoneenlämpöön riittävän ajoissa ennen grillausta. Mikäli lihat ovat kuitenkin unohtuneet jääkaappiin, voit temperoida ne myös vesihauteessa. Tarvitset vain muovikelmua, johon käärit lihat niin tiiviisti, etteivät ne pääse kastumaan. Aseta lihat sitten kulhoon ja kaada päälle niin kuumaa vettä, jotta kärsii vielä kädellä koskettaa. Anna temperoitua hieman lihan määrästä riippuen n. 15 minuuttia.

Esikypsennys

Suuremmat grillattavat kuten grillikylki ja ribsit kannattaa esikypsentää ennen grillaamista joko uunissa tai keittämällä. Varsinaisessa grillausvaiheessa ne saavat itse asiassa vain loppusilauksen. Toki esimerkiksi grillikylki on mahdollista valmistaa alusta loppuun myös grillissä, mutta tällöin tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä. Koska liha vaatii pitkän kypsennysajan, tulee se grillata ns. epäsuoralla tulella eli ei suoraan polttimien tai hiilien yläpuolella. Grillissä on myös oltava kansi, joka voidaan sulkea pitkän kypsennyksen ajaksi.

Grillaus

Maatiaispossun grillaaminen on verrattain yksinkertaista, mutta kypsyyden kanssa täytyy olla tarkkana, jotta liha säilyttää mehevyytensä. Possunliha tulee aina grillata kypsäksi asti, mutta toisaalta lihaa ei kannata pitää grillissä liian kauaa vain varmuuden vuoksi, sillä tällöin liha saattaa kuivua ja muuttua sitkeäksi. Mikäli sinulla on käytössäsi paistomittari, voit tarkistaa, että sisälämpötila on vähintään 65°C. Voit myös kokeilla onko grillaamasi possunliha jo kypsää pistämällä sitä tikulla. Kypsän lihan tunnistat siitä, että pistokohdasta tihkuu kirkasta nestettä.

Jälkikypsennys

On hyvä muistaa, että kuuma liha kypsyy vielä hieman senkin jälkeen, kun se on otettu pois grillistä. Kokenut grillaaja ottaa tämän huomioon myös paistoajassa, sillä yleensä jälkikypsennys on noin 1–2 astetta. Älä tarjoile grillattua lihaa suoraan grillistä vaan anna sen vetäytyä hetkisen ennen syömistä. Voit antaa lihan vetäytyä vaikkapa folion alla. Näin lihan lämpötila tasaantuu ja liha pysyy leikatessakin mehukkaana.

Hygienia

Jos viet lihat grillin ääreen lautasella, muista vaihtaa tilalle puhdas lautanen johon nostat kypsät lihat. Näin raaka ja kypsennetty liha eivät pääse kosketukseen. Sama kannattaa muistaa myös työvälineiden kuten veitsien ja leikkuulautojen kanssa. Grilliin menevät lihat ja kasvikset voi käsitellä samoilla välineillä, mutta jos valmistat esimerkiksi lisukesalaattia, käytä kasvisten leikkaamiseen puhdasta veistä ja alustaa.

Toivottavasti vinkeillemme tulee käyttöä! Inspiraatiota grilliruokien valintaan löydät täältä – maukasta grillailua!