Pieniä valintoja, joilla on suuri vaikutus

Sanotaan, että elämä on valintoja. Tämä pätee myös meidän työhömme täällä Snellmanilla, sillä pienilläkin valinnoilla voi olla iso merkitys tuotteiden makuun ja laatuun. Ja monta tärkeää valintaa vuosien varrella onkin tehty.

Jo 1960-luvulla yrityksen perustaneet veljekset päättivät, että Snellmanilla halutaan panostaa korkealaatuisten kokolihatuotteiden valmistukseen sen sijaan, että lähdettäisiin mukaan yleiseen ruokamakkaran hintakilpailuun. Tämän ajanjakson aikana Snellmanilla työskenneltiinkin periaatteen ”mieluummin 2 x 5 kuin 5 x 2” mukaan, joka merkitsi sitä, että mieluummin tuotettiin 2 viiden markan makkaraa kuin 5 kahden markan makkaraa. Laatu oli tärkeämpää kuin määrä.

Ja laatu on toki ehdottoman tärkeä tekijä tänäkin päivänä. Sen vuoksi pyrimme tekemään valintoja, joiden myötä tuotteemme ovat mahdollisimman luonnollisia ja maistuvat edeltäjiään paremmilta. Ohessa muutamia valintoja, joita olemme vuosien varrella tehneet.

Ulkomaista vai kotimaista lihaa?

Suomalaisena perheyrityksenä näemme kotimaisuuden olevan meille selkeä itseisarvo. Niinpä valintamme on käyttää tuotteissamme ainoastaan lihaa, jonka alkuperän tiedämme. Sian- ja naudanlihan osalta teemme avoimuuteen ja jatkuvaan kehitykseen perustuvaa yhteistyötä omien perhetilojemme kanssa. Suomalaisen broilerin- ja kalkkunanlihan hankimme puolestaan yhteistyökumppaneiltamme, sillä omaa tuotantoa meillä ei tällä saralla ole.

Kamaraa vai käsinleikattua lihaa?

Kamarassa eli siannahassa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta huomasimme, että esimerkiksi lenkkimakkara yksinkertaisesti maistuu paremmalta ilman kamaraa. Meidän valintamme onkin olla käyttämättä kamaraa missään tuotteissamme, sen kun voi korvata lihalla. Tähän liittyy myös toinen olennainen valintamme. Nimittäin valinta olla käyttämättä koneellisesti eroteltua lihaa. Niinpä käytämme tuotteissamme ainoastaan lihanleikkaajiemme käsin leikkaamaa lihaa.

Mausteita vai lisäaineita?

Yksi tärkeimmistä valinnoistamme liittyy lisäaineiden käyttöön, sillä niitä haluamme käyttää mahdollisimman vähän. Esimerkiksi makkaran valmistuksessa kun voi käyttää paljon erilaisia lisäaineita. Tai sitten makkaraa voi tehdä mahdollisimman vähillä lisäaineilla ja käyttää sen sijaan aitoja mausteita ja paljon lihaa. All Natural -makkaramme ovatkin oiva esimerkki siitä, että oikeiden valintojen avulla makkaroita voi tehdä myös täysin ilman lisäaineita.

Vuonna 2010 jätimme pois natriumglutamaatin kaikista tuotteistamme ja pian tämän jälkeen lopetimme lisätyn fosfaatin käytön makkaroissamme. Näin paperilla lisäaineiden vähentäminen tuotteista saattaa vaikuttaa perin yksinkertaiselta. Mutta onko se oikeasti ihan niin helppoa? Tästä keskustelevat Roger ja Johanna oheisella videolla.

Pakastettua vai tuoretta?

Kunnon jauheliha on hyvä esimerkki pienen valinnan vaikutuksesta tuotteen laatuun. Joitakin vuosia sitten teimme nimittäin valinnan, että emme jatkossa käyttäisi jauhelihamme valmistuksessa lainkaan pakastettua lihaa. Tämän valinnan myötä huomasimme, että Kunnon jauhelihasta irtoaa paistettaessa vähemmän nestettä, sillä se itse asiassa paistuu eikä kiehu pannulla.  Pakastamattomasta lihasta tehdyn jauhelihan maku on hyvä ja tuoksu raikas.

Tämänkin valinnan käytäntöön vieminen vaati lopulta huomattavasti enemmän työtä kuin saattaisi äkkiseltään kuvitella, mutta lopputulos on ollut kaiken vaivan arvoinen ja Kunnon jauheliha ehtii tilalta kaupan tiskiin keskimäärin vain kolmessa päivässä.

Geenimuunneltua vai gm-vapaata?

Sanotaan, että tärkeimmät valinnat täytyy tehdä sydämellään. Yksi tällaisista valinnoista liittyy perhetiloihimme. Kun Suomeen alkoi enenevissä määrin tulla myös geenimuunneltua rehua, oli meidän aika tehdä valinta ja päätimme jatkaa samalla linjalla kuin siihenkin asti. Niinpä kaikki yli 2300 perhetilaamme ovatkin sitoutuneet ruokkimaan possut ja naudat rehulla, jota ei ole geenimuunneltu.

Työ jatkuu

Kuten sanottua, monet valinnoista saattavat vaikuttaa jopa itsestäänselvyyksiltä, mutta niiden toteuttaminen käytännössä on vaatinut paljon työtä ja testaamista, jotta myös lopputulos on juuri sellainen kuin haluamme. Ei riitä, että tuotteessa on vähän lisäaineita, sen kun on myös maistuttava hyvältä!

Ja vaikka monta valintaa on jo tehty, emme suinkaan ole valmiita. Matka kohti entistä luonnollisempia tuotteita jatkuu ja edessä on varmasti vielä monta tärkeää valintaa.

 

LaatuLuonnollisuus