Laskiaispulla rantautui Suomeen Ruotsista joskus 1800-luvun loppupuolella. Itse pulla on luultavasti Saksasta kotoisin. Alussa pullaa syötiin lautaselta lämpimän maidon kera, myöhemmin pulla sai täytteeksi mantelimassan ja kermavaahto kruunasi koko herkun. Laskiaispullan perinteiseksi täytteeksi muodostui mantelimassa, myöhemmin mukaan tuli vadelmahillo. Tänään löytyy molemmille omat puolustajansa.

Laskiaistiistai on perinteitä katolisen kirkon paaston alkamisesta. Valmistauduttiin 40 päivää kestävään paastoon joka alkoi tuhkakeskiviikkona ja päättyi kiirastorstaina. Laskiaistiistaina juhlittiin kanamunilla, vehnätuotteilla, lihalla ja maitotuotteilla joita paaston aikana ei syöty ollenkaan. Myös hernerokka kuului laskiaiseen, siitä tehtiin tavallista lihaisampi ja rasvaisempi.

 

Helppo laskiaispulla

Leipuria minusta ei saa tekemälläkään, joten tyydyn tälläkin kertaa kaupan pakastepulliin. Paistan ne uunissa ohjeen mukaan, täytän osan mantelimassalla ja osan hillolla. Mantelimassaan lisään tilkan vettä, käytän mikrossa hetken ja sekoitan, näin siitä tulee pehmeämpi. Pullasta poistettu sisus lisätään myös mantelimassaan. Vielä runsaasti kermavaahtoa, kansi päälle, hieman tomusokeria hunnuksi ja herkku on valmista.

Hernekeitto resepti

Hernekeitto lämmittää mäenlaskijaa

Pulkkamäki kuuluu monessa perheessä laskiaistiistain riemuihin. Hellalla porissut hernekeitto lämmittää laskiaisriennoista tulijaa. Ihan kuten laskiaispulla jakaa kansan kysymyksellä mantelimassa vai vadelmahillo, niin hernekeiton kysymys on vihreät vai keltaiset herneet. Hernekeitto on helppo ruoka, ei vaadi keittäjältään paljoa vaan porisee hiljalleen itsekseen.

Hernekeitto

500 g keltaisia tai vihreitä herneitä
2 l vettä
Naudan paistisuikale, 400 g x 2
1 keltainen sipuli
1 tl meiramia
3 rkl sinappia
suolaa

Huuhtele herneet ja liota yön yli. Ruskista liha ja kuullota sipuli. Laita ainekset kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä vähintään pari tuntia, hämmennä välillä. Jos hernekeitosta tulee liian paksua voit tarvittaessa lisätä vettä.

Mukavaa viikonloppua!

TuotetestitSesonki- ja juhlaruokaLaskiaispäivä