Kunnon lenkkimakkaran valmistuksen periaatteet

Kunnon lenkkimakkara tehdään niin kuin itselle tehtäisiin. Siksi kaiken lähtökohtana on maku, joka on runsaan lihapitoisuuden ansiota. Kun lihaa on enemmän, voi lisäaineita olla vähemmän ja näin saadaan aikaiseksi luonnollisempi lenkki. Kunnon lenkkimakkaraan ei ole lisätty esimerkiksi lainkaan fosfaattia tai natriumglutamaattia. Korkean 77 % lihapitoisuuden ansiosta voidaan hyvällä syyllä sanoa, että nyt lenkki on kunnon ruokaa. Tutustu Kunnon lenkkimakkaran tuotetietoihin!

 

Meillä on periaatteita joista emme tingi

Me Snellmanilla haluamme valmistaa kaiken niin hyvin kuin mahdollista. Laadun suhteen emme halua tehdä kompromisseja. Raaka-aineiden on oltava laadukkaita ja puhtaita ja sian- ja naudanlihan tulee olla eettisesti tuotettua, suomalaista lihaa omilta perhetiloiltamme. Tässä lisää periaatteistamme.

 1. Kotimaista lihaa  

  Kaikki tuotteissamme käytetty sian- ja naudanliha on sataprosenttisesti suomalaista ja peräisin omilta perhetiloiltamme. Vain näin pystymme varmistamaan lihan laadun ja eettisen tuotannon.

 2. Korkea lihapitoisuus  

  Snellmanilla olemme sitä mieltä, että lihapitoisuudesta ei tingitä. Kokolihaleikkeleissä lihaa on aina vähintään 80 % ja ruokamakkaroissakin vähintään 70 %. Uudessa Kunnon lenkkimakkarassa pitoisuus lähentelee kokolihaleikkeleiden määrää, ollen peräti 77 %. Kohtuullinen määrä lisättyä vettä saa lihatuotteen pysymään mureana ja mehevänä vielä kypsennyksen jälkeenkin.

 3. Ei kamaraa  

  Kamaraa eli siannahkaa käytetään yleisesti lihajalosteissa. Siannahka ei sinällään ole epäterveellistä, kuitenkin makkarasta tulee kuumennettaessa vetisempi, mikä vaikuttaa kielteisesti koostumukseen. Makkaran maku on myös paljon parempi ilman siannahkaa. Snellmanilla emme käytä tuotteissamme kamaraa eli siannahkaa.

 4. Ei natriumglutamaattia  

  Natriumglutamaattia käytetään lihajalosteissa ja valmisruuissa vahvistamaan makua. Natriumglutamaatista ei kuitekaan ole yksiselitteistä tutkimustietoa. Joillekin ihmisille natriumglutamaatti saattaa aiheuttaa allergisia oireita. Vaikka se ei olisikaan haitallista, mielestämme oikea maku on parempi kuin maun vahvistaminen keinotekoisesti. Siksi emme jatkossa käytä natriumglutamaattia missään lihavalmisteissamme. Vuonna 2010 Snellman jätti natriumglutamaatin pois kaikista tuotteistaan ensimmäisenä elintarvikealan yrityksenä Suomessa. Snellmanin lihavalmisteiden maku on aito ja oikea, kun maku on peräisin oikeasta lihasta eikä sitä vahvisteta natriumglutamaatilla.

 5. Ei lisättyä fosfaattia  

  Vuonna 2012 tuotteista grillimakkaroista ja nakeista poistettiin myös lisätty fosfaatti. Fosfaatti korvattiin lihan määrää lisäämällä: lihapitoisuus kasvoi jopa 10 prosentilla. Näin tuotteet ovat entistäkin terveellisempiä ja lisäaineettomampia, mutta yhtä maukkaita kuin ruokamakkarat ennen vanhaan. Myös Kunnon lenkkimakkara valmistetaan ilman lisättyä fosfaattia. Fosfaatit eivät ole myrkyllisiä, mutta tutkimusten (1) mukaan niiden lähteellä on merkitystä: elintarvikkeisiin lisätty fosfori on tulosten mukaan haitallisempaa kuin luonnollinen fosfori. Suomalaisen ihmisen fosforinsaanti ylittää ravintosuositukset (600 mg/vuorokausi (2) keskimäärin 2–3-kertaisesti.

  Lähteet:

  1 Virpi Kemi 2010, Helsingin yliopisto.

  2 Virallinen ravintosuositus 600 mg/vuorokausi.

 6. Ei koneellisesti eroteltua lihaa  

  Kunnon lenkkimakkarassa emme käytä koneellisesti eroteltua lihaa, kuten emme käytä sitä missään muussakaan tuotteessamme. Koneellisesti eroteltu liha eli niin sanottu prässiliha on leikkuun jälkeen luista puristamalla irrotettu liha. Me emme halua tällaista tuotteissamme käyttää ja uskomme, että kuluttajamme ovat asiasta täysin samaa mieltä.