Karjalanpaisti
Tuoretta 100% suomalaista gm-vapaata lihaa Snellmanilta

Kar­ja­lan­pais­ti

Karjalanpaisti uunissa on tuttu monista juhlista, mutta se on myös erinomainen arkiruoka. Pitkän kypsennysajan vuoksi karjalanpaistin valmistaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Herra Snellman on paloitellut ja pakannut reilut lihanpalat valmiiksi karjalanpaistia varten. Lisäksi Kunnon Karjalanpaisti on valmistettu tuoreesta, suomalaisesta pakastamattomasta porsaan- ja naudanlihasta. 

Karjalanpaistin resepti on sinänsä yksinkertainen ja pääosassa onkin hyvä liha. Herra Snellmanin karjalanpaistiohje sisältää vain kuusi ainesosaa ja maistuu koko perheelle! 

Total cooking time: 3 tuntia 30 min
Recipe yields: 4
Vaikeusaste: Helppo
Kunnon karjalanpaisti

Ainekset: 

500 g Aitoa karjalanpaistia

2 porkkanaa

1 sipuli

2 laakerinlehteä

20 maustepippuria

suolaa

Ohje: 

1. Ruskista liha. Paloittele porkkana ja sipuli.

2. Laita kaikki ainekset pataan ja peitä vedellä.

3. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 3 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa ja siinä vasta aito karjalanpaisti!

Herra Snellmanin resepti, ole hyvä!

Karjalanpaisti reseptivideo: 

Tämä karjalanpaisti resepti löytyy myös YouTubesta. 

Vai miten olisi vaihteeksi vanha kunnon stroganoff, joka sopii myös mainiosti sekä arkeen että juhlaan. Katso resepti täältä!

Lihapata ranskalaisittain kruunaa kuulaan talvipäivän aterian. Katso maukkaan padan ohje täältä!

Karjalanpaisti on helppo tehdä

Näin sydäntalven ytimessä on kaipuu tuhdimpiin ruokiin. Pataruuista tunnetuimpia ja suosituimpia on karjalanpaisti. 

Näin sydäntalven ytimessä on kaipuu tuhdimpiin ruokiin. Pataruuista tunnetuimpia ja suosituimpia on Karjalanpaisti. Karjalanpaistilla oli eri karjalaisissa pitäjissä oma nimityksensä kuten Kirvussa uunipaisti, Käkisalmessa lihapotti ja sakkolan paisti Sakkolassa. Ruukkupaistinakin se on tunnettu. Karjalanpaisti-nimeä alettiin käyttää vasta kun evakot tekivät paistin tunnetuksi eri puolilla Suomea.

Suussa sulava Karjalanpaisti kypsennetään hitaasti uunissa hauduttamalla. Ohjeita on nykyään monenlaisia. Liharaaka-aineina käytetään useimmiten sianlapaa ja naudanrintaa. Ennen laitettiin myös lampaanlihaa ja sisäelimiä kuten munuaisia, maksaa ja sydäntä.

Meillä kotona tehtiin paisti aina sian- ja naudanlihasta ja joskus lisättiin myös lampaanlihaa, mutta ei koskaan sisäelimiä. Kypsennettiin valurautapadassa ja siten teen sen vieläkin. Ruskistan lihan ensin padassa hellalla ja lisään mausteet ja vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Sitten pata vain uuniin hautumaan, helppoa ja erittäin herkullista.

Paisti voidaan toki kypsentää savipadassa tai ruukussa myös eikä lihoja tarvitse paistaa ennen uuniin laittamista. Lihoista vielä sen verran että joissakin ohjeissa laitetaan kutakin lihalajia yhtä paljon. Suositeltavaa on laittaa sianlihaa eniten, koska se antaa paistille makua. Kaikkein maukkaimman paistin saa kun seassa on myös luullista lihaa. Karjalanpaisti kuuluu myös monessa perheessä joulupöytään karjalanpiirakoiden kanssa. Karjalanpaistin kanssa sopivat kuoriperunat tai perunamuusi ja tietysti puolukkasurvos. Paisti vain paranee lämmitettäessä, joten sitä voi nauttia monena päivänä vaihdellen lisukkeita. 

Muista laittaa Karjalanpaisti uuniin heti aamusta, mukavaa viikonloppua!

 

Suikale- ja kuutioreseptitItsenäisyyspäiväTuore LihaSuikaleet ja kuutiotPääruoka