Lettutaikina ja täytetyt letut
Tuoretta 100% suomalaista gm-vapaata lihaa Snellmanilta

Let­tu­tai­ki­na ja täy­te­tyt le­tut

Tämä lettutaikina on helppo valmistaa ja siitä paistetut letut sopivat hyvin suolaisten ja makeiden täytteiden kanssa. Letut paistetaan voissa kullanruskeiksi ja pitsireunaisiksi. Lettutaikinasta riittää herkuteltavaa noin neljälle syöjälle.

Letut herkullisilla täytteillä

Täytetyt letut sopivat moneen makuun täytteitä vaihtelemalla. Kätevän lettutaikinareseptin lisäksi löydät alta mehevien suolaisten täytteiden ohjeita, sekä vinkkejä parhaan lettutaikinan valmistukseen. Kokeile tehdä letut jauhelihatäytteellä, meetvurstitäytteellä, kinkkutäytteellä tai kalkkunatäytteellä. Valitse vain yksi täyte tai järjestä kunnon lettukestit, joissa on tarjolla useita erilaisia täytevaihtoehtoja. Letut voi paistaa jo edellisenä päivänä ja täyttää ja kuorruttaa uunissa juuri ennen ruokailua.

Total cooking time: 30 min
Recipe yields: 4
Vaikeusaste: Helppo
Kotimainen meetvurstisuikale

Ainekset: 

Lettutaikina

5 dl maitoa

4 kananmunaa

3 dl vehnäjauhoa

1 ripaus suolaa

voita paistamiseen

Meetvurstitäyte

1⁄2 purjoa

1⁄2 paprikaa

100 g tuorejuustoa

juustoraastetta päälle

Jauhelihatäyte

1 pss tacomaustetta

1 tomaatti

1 sipuli

150 g mozzarellajuustoa

juustoraastetta päälle

Kinkkutäyte

100 g tuorejuustoa

1 prk ananasmurkaa

1 punasipuli

juustoraastetta päälle

Kalkkunatäyte

100 g homejuustoa

4 rkl chilikastiketta

1 kesäkurpita

juustoraastetta päälle

Ohje: 

Valmista lettutaikina vatkaamalla kananmunat ja lisäämällä sitten muut ainekset. Paista letut voissa. Letut voi paistaa jo päivääkin ennen tarjoilua. Valmista täytteet. 

Meetvurstitäyte
Pilko purjo ja paprika, sekoita kaikki ainekset keskenään.

Jauhelihatäyte:
Pilko tomaatti ja sipuli. Kuullota sipulia pannulla, lisää jauheliha ja ruskista. Sekoita muut ainekset joukkoon.

Kinkkutäyte
Pilko sipuli, sekoita kaikki ainekset keskenään.

Kalkkunatäyte:
Suikaloi kalkkunafileet, kuutioi kesäkurpitsa. Murustele homejuusto ja sekoita kaikki ainekset keskenään.

Täytä letut, kääri ja asettele uunivuokaan.

Kuorruta uunissa 225 ateessa noin 15 min.

Katso myös muurinpohjaletut!

Miten tehdään hyvä lettutaikina?

Lettutaikinasta on olemassa monia erilaisia versioita ja ainesosien suhteet vaihtelevat. Toiset lisäävät taikinaan kivennäisvettä tai ohrajauhoja ja toiset vannovat pelkän maidon, munien ja vehnäjauhojen nimiin. Lettutaikinan voi maustaa sokerilla, mutta silloin suolainen täyte ei sovi lettujen kanssa yhteen niin hyvin. Kun lettutaikinan tekee ilman sokeria, niin samasta taikinasta voi paistaa letut suolaisille ja makeille täytteille.

Kolme parasta vinkkiä lettutaikinan tekoon

  1. Valmista taikina ajoissa, että se ehtii turvota vähintään puoli tuntia.
  2. Testaa, että taikina on sopivan paksuista paistamalla ensin koelettu.
  3. Kokeilemalla löydät oman lietesi parhaan lämpötilan, jossa lettu paistuu tasaisen kypsäksi ja kullanruskeaksi.

Paras lettutaikina ei ole liian löysää, muttei liian paksuakaan. Paksusta taikinasta on vaikea saada paistettua ohuita ja pitsireunaisia lettuja, kun taas liian ohut taikina menee paistettaessa helposti rikki. Kokeile kuinka lettutaikinasi toimii paistamalla yksi koelettu. Taikina on hyvää mikäli lettu pysyy koossa sopivan ohuena. Jos lettu rikkoutuu helposti, anna taikinan turvota vielä kauemmin tai lisää taikinaan hieman jauhoja. Jos letusta tulee liian paksu, lisää taikinaan hieman nestettä.

Jauhelihareseptit: Jauheliharuokia Herra Snellmanin tapaanMeetvurstireseptitReseptitJuhla kuin juhlaIsänpäiväMuut30-60 minuuttiaKohtalainenPikkusuolaisetPääruoka