Joulukinkun paistaminen

Joulukinkku on suomalaisen joulupöydän vakiovieras. Joulukinkku voi olla joko luuton tai potkallinen ja se on suolattu tai kevyesti savustettu. Kinkku voidaan paistaa uunissa tai vaihtoehtoisesti keittää. Suomessa kinkun paistaminen on tavallisempaa. Kinkun paisto onnistuu sähköuunissa, leivinuunissa ja kiertoilmauunissa, jossa paistolämpötilan tulee olla noin 20 astetta muita uuneja alhaisempi.

Snellmanin kunnon joulunkinkut valmistetaan maailman suomalaisimmasta possusta, nimittäin omasta maatiaispossustamme. Lue täältä mikä tekee maatiaispossustamme ainutlaatuisen: www.snellman.fi/fi/maatiaispossu

Katso 4 syytä valita Snellmanin kinkku

Joulukinkun paisto-ohje

Tavallisin vaihtoehto on siis joulukinkun paistaminen. Uunissa paistetusta joulukinkusta tulee vähän suolaisempi kuin keitetystä kinkusta, koska suola ei liukene keitinveteen. Siksi joulukinkun paistaminen sopii parhaiten suurille kinkuille, kun taas pienet kinkut saattavat jäädä paistettaessa hieman suolaisiksi. Tämä joulukinkun paisto-ohje on helppo ja sitä noudattamalla paistat oikein hyvän joulukinkun:

Valmistelut

Ota pakastettu kinkku pakastimesta noin kaksi päivää ennen paistamista. Suuren joulukinkun sulattaminen voi kestää pidempäänkin. Lue täältä, kuinka joulukinkun sulattaminen tapahtuu. Ota kinkku jääkaapista huoneenlämpöön noin 5 tuntia ennen paistamista. Ennenkuin paistat kinkun, sen sisälämpötilan tulee olla noin +10 astetta.

Joulukinkun paistaminen paistopussissa tai ritilällä

Joulukinkku voidaan paistaa uuniin sopivassa paistopussissa. Pussin ansiosta paiston yhteydessä saadaan talteen erittäin maukas kinkun liemi. Kinkun paistolämpötila on 100 astetta.

Näin paistat joulukinkun paistopussissa. Voit tehdä samoin myös, jos paistat sen ilman pussia.
1. Jos paistat kinkun sähköuunissa tai leivinuunissa, lämmitä uuni ensin 200 asteeseen.
2. Huuhtele ja kuivaa joulukinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.
3. Laita joulukinkku paistopussiin ja työnnä paistomittari kinkkuun niin, että sen kärki on keskellä kinkkua. Jos kinkussa on luu, varo ettei mittari osu siihen.
4. Aseta kinkku rasvapuoli ylöspäin uunin ritilälle keskitasolle tai alemmas kinkun koosta riippuen. Laita alle uunipelti ja kaada sille vähän vettä, jotta kinkusta tippuva neste ei pala kiinni. Tee tämä varsinkin silloin, kun paistat kinkun ilman paistopussia.
5. Paista kinkkua 200 asteessa noin puoli tuntia, jotta paistuminen lähtee vauhtiin. Laske sen jälkeen uunin lämpötila 100 asteeseen. Kiertoilmauunissa kinkun paistoon riittää noin 20 astetta alhaisempi lämpötila. Laske kinkun paistoaika niin, että paistat kinkkua uunissa noin 1,5 tuntia per kilo.

Joulukinkun paistaminen foliossa

1. Aseta uuni 175 asteeseen.
2. Huuhtele ja kuivaa joulukinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.
3. Kääri joulukinkku alumiinifolioon.
4. Paista kinkkua uunissa noin tunti ja 15 minuuttia per kilo.

Kauanko joulukinkun paistaminen kestää?

Joulukinkun koosta ja muodosta riippuen, kinkku voi valmistua hieman eri aikoihin. Joulukinkun sisälämpötilan tulee olla 74 astetta, jotta se on kypsä. Jos tavoitteenasi on ylikypsä joulukinkku, pitää sisälämpötilan olla 83 astetta tai jopa vähän yli. Varo kuitenkin, ettei kinkusta tule liian kuiva. Kinkun lämpötila nousee vielä vähän sen jälkeen kun otat sen uunista. Ota kinkku uunista noin 10 minuuttia ennen tarjoilua. Voit tarjoilla kinkun myös kylmänä tai huoneenlämpöisenä.

Joulukinkun paistaminen

Kinkun kuorruttaminen

Kun kinkun sisälämpötila on saavuttanut 74 astetta (tai 83 astetta, jos haluat ylikypsän kinkun), voit ottaa sen uunista ja poistaa verkon sekä päällä olevan rasvan varovasti. Ota myös liemi talteen. Voit syödä kinkun sellaisenaan tai kuorruttaa sen kokonaisvaltaisen makuelämyksen saavuttamiseksi. Siinä tapauksessa voit laittaa uunin nyt 250 asteeseen. Sekoita noin 3 rkl sinappia ja yksi kananmuna keskenään ja levitä seos kinkun päälle. Voit myös jättää kananmunan pois halutessasi. Ripottele sitten päälle hieman korppujauhoja tai leivänmuruja. Laita kinkku uuniin noin 15 minuutiksi. Vahdi kinkkua koko ajan, ettei kuorrute pala. Ota kinkku uunista, kun kuorrute on kauniin kullanruskea! Kinkun liemestä teet helposti täydellisen kastikkeen. Näin syntyy kastike joulukinkulle.

Lisää vinkkejä: Kinkun kuorruttaminen ja koristelu

Joulukinkun kuorrutus

Joulukinkun koristelu

Monet koristelevat joulukinkun kokonaisilla neilikoilla hienon ulkonäön saavuttamiseksi. Muista kuitenkin, että silloin kinkun kannattaa antaa ensin hieman jäähtyä, muuten neilikan mausta saattaa tulla liian voimakas.

Joulukinkun koristaminen

Joulukinkun paistaminen ei kiinnosta, haluan keittää joulukinkun

Jos joulukinkun paistaminen ei kiinnosta, voit myös keittää joulukinkun.

Tee silloin näin:
1. Huuhtele ja kuivaa kinkku. Jätä verkko kinkun ympärille.
2. Keitä kinkkua vedessä noin tunti per kilo mausteiden kera. Mausteeksi sopivat esimerkiksi maustepippurit ja laakerinlehdet.
3. Kun kinkku on kypsä, keitä lopuksi liemi kasaan kattilassa.

Vinkki kokeilunhaluisille: Keitä joulukinkku veden sijaan Coca-colassa. Tv-kokki Nigella Lawsonin mukaan Coca-colassa keitetty joulukinkku on se kaikkein paras. 

Lisää vinkkejä: Joulukinkun keittäminen

Joulukinkun keittäminen

Toivottavasti perinteisen joulukinkun paistaminen onnistui!

Toivomme, että joulukinkun paistaminen onnistui ja toivotamme samalla oikein hyvää joulua blogitoimituksen ja Herra Snellmanin puolesta!

JoulukinkkuvinkitSesonki- ja juhlaruoka