Siirry sisältöön
Pekoni

Pekoni

Ett par ord om vad som på riktigt är så Riktigt med Snellmans riktiga produkter 1

Mikä tekee pekonista Kunnon pekonia?

  • Tehty Suomessa, suomalaisesta lihasta
  • Ainutlaatuinen valmistustapa
  • Ei lisättyä vettä tai fosfaattia
  • Savustus aidoilla leppälastuilla

Kunnon pekoni maistuu mainiosti sellaisenaan, mutta se sopii myös monipuolisesti ruoanlaittoon. Katso kaikki pekonireseptimme täältä.

On aika paljastaa salaisuutemme

Niin hämmentävältä kuin se ehkä kuulostaa, Snellmanilla hierotaan. Nimittäin pekonia. Katso videolta miksi!

Pekoni vie kielen mennessään

Harvassa ovat ne lihatuotteet, jotka ovat saavuttaneet samanlaisen aseman ja yhtä laajalti ystäviä kuin pekoni. Pekoni eli suolattu ja ohuiksi viipaleiksi siivutettu siankylki onkin tuttu näky vaikkapa hotellien ja miksei kotienkin aamiaispöydässä.

pekoni aamiaispöydässä

Pekoni on tärkeässä osassa etenkin perinteistä englantilaisessa aamiaisessa ja olipa tuossa saarivaltiossa ensimmäinen pekonitehdaskin toiminnassa jo 1700-luvulla.

Suomalaiset rakastavat pekonia

Pekoni ei kuitenkaan ole pelkästään englantilaisten suosima herkku. Tästä kertoo jo se, että me suomalaiset syömme pekonia yli 3 miljoonaa kiloa vuodessa. Sana pekoni tuli suomen kieleen puolestaan 1930-luvulla, kun englanninkieliselle bacon-termille haettiin sopivaa kotimaista ilmaisua.

pekoni maistuu sellaisenaan

Koska pekoni on selvästi suomalaisille tärkeä lihatuote, on kaikki meillä Snellmanilla valmistettu pekoni tehty alusta loppuun täällä Pietarsaaressa. Raaka-aineena käytämme luonnollisesti oman maatiaispossumme lihaa, sillä se on tunnetusti maailman suomalaisin possu.

Pekoni on monipuolinen herkku

Jo pelkkä mielikuva pannulla paistuvasta pekonista saattaa saada veden kielelle ja useimmiten pekoni tarjoillaankin sellaisenaan, vasta rapeaksi paistettuna. Paistinpannun lisäksi pekoni valmistuu kätevästi myös uunissa tai jopa mikrossa.

pekonipasta

Pekonireseptejä joka makuun

Toisaalta pekoni on monikäyttöinen raaka-aine myös ruoanlaitossa. Pekoniin voi kääriä herkkusienten lisäksi vaikkapa uunilohen tai lihamurekkeen. Parsakauden aikana kokeiluun kannattaa ehdottomasti ottaa pekoniparsa. Pekonista valmistuu myös maukas piirakka, kastike, munakas sekä syntinen pekonihillo. Lisäksi pekoni pieneksi silputtuna tuo mukavaa lisämakua ja vaihtelua perinteisiin arkiruokiin, kuten vaikkapa lihapulliin tai makaronilaatikkoon. Ja mikäpä kruunaisi kunnon hampurilaisen hyvän pihvin lisäksi samalla tapaa kuin siivu tai pari pekonia.

Yllä mainitut sekä ison joukon muita pekonireseptejä löydät täältä.

Ei pelkkää pekonia

Kuten monen hyvän asian kanssa, myös pekonin kohdalla on syytä muistaa kohtuullisuus. Niinpä pekonia ei välttämättä kannatakaan paistaa joka päivä aamupalaksi, vaan kruunata sillä vaikkapa viikonloppuaamiainen.

Toisaalta pekoni on saanut epäterveellisen maineensa jopa hieman suotta. Ylimääräisestä rasvasta kun esimerkiksi pääsee eroon valuttamalla paistetut pekoniviipaleet lautaselle aseteltujen talouspaperisiivujen päällä. Lisäksi pekoni sisältää runsaasti proteiini ja B-vitamiineja.