Usein ky­sy­tyt ky­sy­myk­set

1. Mistä on peräisin tuotteissa käytetty maltodekstriini ja glukoosi?

Molemmat ovat peräisin maissista.


2. Mistä tietää, onko tuotteessa käytetty 100 %:sesti suomalaisia raaka-aineita?

Hyvää Suomesta -joutsenlippu on suomalaisen ruuan alkuperämerkki. Siitä tunnistaa elintarvikkeen, joka on valmistettu Suomessa ja jonka raaka-aineista vähintään 75 prosenttia on suomalaista. Kuitenkin joutsenlipputuotteessa liha, kala, kananmuna ja maito on aina täysin suomalaista.

3. Miten kauan avattua tuotetta voi käyttää?

Valmistajana takaamme suljetun tuotteen säilyvyyden viimeiseen käyttöpäivää asti. Avatun tuotteen säilyvyyteen vaikuttavat monet asiat, kuten kylmäketjun katkeaminen, jääkaapin lämpötil sekä muut tuotteet joita säilytetään samaan aikaan jääkaapissa ym. Tarkkoja säilytysaikoja ei siis pystytä avatuille tuotteille antamaan. Leikkeleet säilyvät avattuina noin viikon ajan, kun taas maksatuotteet ovat herkempiä pilaantumaan ja säilyvät avattuina 3-4 päivää.


4. Mitä EAN-koodi tarkoittaa?

EAN-koodi on kansainvälinen tuotenumerostandardi teollisuuden, tukkukaupan ja vähittäiskaupan sekä kuluttajien välisille suhteille. EAN-koodi on kaikissa kulutustavaroissa. 13-numeroinen EAN-koodi muodostuu yritysnumerosta (joka alkaa maatunnuksella), tuotenumeroista ja tarkistusnumerosta.


5. Miksi kaikkien tuotteiden etiketeissä ei ole valmistusvinkkiä?

Etenkin marinoitujen tuotteiden kohdalla ainesosaluettelo on niin pitkä, että valmistusvinkki ei mahdu etiketille. Internet-sivuiltamme löytyy kuitenkin paljon erilaisia reseptejä ja vinkkejä tuotteidemme käyttöön.


6. Mitä tarkoittaa modifioitu/muunnettu tärkkelys?

Tärkkelyksen tehtävä elintarvikkeessa on pääasiassa vaikuttaa tuotteen rakenteeseen. Tärkkelyksen ominaisuuksia muunnellaan fysikaalisin, kemiallisin tai entsymaattisin keinoin, jotta saataisiin mahdollisimman hyvin saostava ja pitkää kuumennusta kestävä tuote. Snellmanin tuotteissa käytetty modifioitu tärkkelys on valmistettu perunasta, jolloin se on gluteiinitonta ja sopii näin ollen myös keliaakikoille.


7. Onko tuote, jossa on käytetty muunnettua vehnätärkkelystä gluteeniton?

Tuote on gluteeniton, mutta ei viljaton. Näin ollen keliaakikko voi käyttää ko. tuotetta, mutta vilja-allergikko ei.


8. Mitä eroa on laktoosittomalla ja maidottomalla tuotteella?

Laktoositon tuote ei sisällä lainkaan maitosokeria eli laktoosia, mutta voi kuitenkin sisältää muita maidon ainesosia. Vähälaktoosisissa tuotteissa on laktoosia alle 1g/100g. Maidoton tuote ei sisällä mitään maidon ainesosia ja sopii siis ihmisille, jotka ovat maitoproteiinille allergisia.


9. Miksi tuotteisiin lisätään lisäaineita?

Lisäaineita lisätään elintarvikkeisiin tarkoituksella ja niillä on jokin haluttu teknologinen vaikutus. Lisäaineiden avulla pyritään esimerkiksi estämään bakteereiden ja muiden tauteja aiheuttavien mikrobien kasvu, parannetaan elintarvikkeen koostumusta, makua, ulkonäköä tai ravitsemuksellista laatua. Peruselintarvikkeisiin, kuten tuoreeseen lihaan, muniin, marjoihin, hedelmiin, kasviksiin, maitoon, voihin, hunajaan, sokeriin, kahviin, teehen, lähdeveteen, makaroniin ja pastaan ei saa käyttää lainkaan lisäaineita.


10. Mitä on natriumglutamaatti?

Huom! Snellmanin lihajalosteissa ei käytetä natriumglutamaattia. Natriumglutamaatti (E621) on glutamiinihapon natriumsuola, jota käytetään elintarvikkeiden lisäaineena aromivahventeena, jolloin sen avulla parannetaan mm. lihan makua ja tuoksua. Natriumglutamaatti on eniten käytetty arominvahvenne. Sitä esiintyy luonnollisesti rintamaidossa, juustoissa ja muissa runsasproteiinisissa elintarvikkeissa.


11. Miksi suojakaasuun pakatut tuotteet tuoksuvat epämiellyttävälle avattaessa? Jääkö tuotteeseen kaasuja?

Suojakaasuina käytetää happea, typpeä ja hiilidioksidia. Kaasut ovat normaaleja ilmakehän kaasuja, joita hengitämme joka päivä. Hiilidioksidi, joka estää mikrobien kasvua, on ominaistuoksultaan pistävä. Tuotteen nesteeseen liuennut hiilidioksidi vapautuu, kun pakkaus avataan. Tällöin kaasut poistuvat pakkauksesta, joka ilmenee epämiellyttävänä tuoksuna. Typpi ei imeydy lainkaan tuotteeseen. Näin ollen kaasut eivät jää tuotteeseen. Kun pakkaus on avattu, ei suojakaasu enää suojaa tuotetta. Tällöin sen säilyvyys myös muuttuu ja sitä on käsiteltvä kuten pakkaamatonta tuotetta. Suojakaasuun pakattu tuote tulee säilyttää jääkaappilämpötilassa, koska suojakaasu ei korvaa kylmäsäilytystä.