I samband med Snellmans 60-års jubileumsfest i somras hade jag nöjet att ta del av kocken Michael Björklunds matshow på Fanta Sea Park i Jakobstad. Michaels humoristiska och naturliga stil tilltalade, hans tips för matlagning av rejäl husmanskost var inspirerande och framförallt – de smakprov han delade med sig överträffade förväntningarna. Så när jag fick Michael Björklunds och Kenneth Nars bok Min Nordiska Mat i min hand var förväntningarna minst sagt höga.

Min Nordiska Mat utkom 2011 och är kändiskocken Michael Björklunds första egna kokbok, även om han redan en längre tid haft en hög renommé i nordiska kockkretsar. Det är en rejäl och genomarbetad bok med många medverkanden, där matskribenten Kenneth Nars står för texterna, fotografen Anton Sucksdorff för bilderna och Michael Björklund för recepten.

Kokboken Min Nordiska Mat är en glädje för många sinnen. Texterna för oss med på kräftfiske i den åländska skärgården, på havskräftsfiske på havet utanför Göteborg, till en ekologisk trädgårdsodling norr om Mariehamn och till en gård på Vandö på Åland där man föder upp Charolaiskor  och -tjurar. Dessa berättelser varvas med olika recept enligt kategorierna; förrätter, sallader och soppor, grönsaksrätter, fisk och skaldjur, kött och vilt, bröd, inläggningar och annat samt efterrätter. Berättelserna och recepten kryddas igen med fantastiska bilder som verkligen lyfter recepten och texten. Michaels personlighet skymtar fram på ett trevligt sätt på flera ställen i boken. Vem skulle inte bli nyfiken på berättelsen kring hans svärmors hemliga recept på Svärmorslimpa till exempel?

Vem är kocken Michael Björklund?

Kändiskocken Michael Björklund har hunnit med en hel del och han kräver ingen överdriven presentation i nordiska matsammanhang. Han har vunnit titeln Årets kock i både Sverige och Finland, placerat sig på femte plats i Bocuse d´Or-tävlingen och är populär tv-kock i både Sverige och Finland. För våra läsare är han kanske mest känd som tidigare kock på FST:s livsstilsprogram Strömsö.

När det kommer till Björklunds matfilosofi så motsvarar den hans personlighet, det skall vara “rejäl, god husmanskost med lokal anknytning” när han kockar, och de kockar som han gärna identifierar sig med är Stefan Karlsson, Pekka Terävä och Leif Mannerström.

Läckra recept på kött och vilt i Min nordiska mat

Snellman-bloggen är givetvis mest nyfiken på recept för kött och vilt och blir kanske lite besviken på att tyngdpunkten ligger så starkt på fisk- och skaldjur, men givetvis hittar man godsaker och utmaningar även i denna kategori. Ifall du vill få recept på hur man lagar egen korv, så kan du t.ex. testa receptet Lammkorv med färska örter eller Hemkorv. Och behöver du ketchup till så kan du ju laga den själv enligt Michaels recept, Egen ketchup.

Bilden på Revbensspäll med honungsglaze gör mig så sugen på saftigt kött att det börjar vattnas i munnen, och Michael menar att det behöver faktist inte vara svårt att tillreda en rejäl sats med revbensspjäll. För många hör revbensspjäll till sommarens grillsäsong, men för mig är revbenspjäll synonymt med barndom och en ugn som var full med mjuka och oemotståndliga revbenspjäll året om. Dethär receptet måste jag bara pröva snart!

 

Revbensspjäll med honungsglaze (av Michael Björklund)

1,6 kg revbensspjäll (t.ex. Snellmans Grillsida, 900 g x 2)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk salt

Gör så här

1) Koka revbensspjällen mjuka i cirka 20 minuter i vatten med skalad lök i bitar, skalad vitlök och salt. Lyft ur spjällen.

2) När revbensspjällen svalnat lägg dem på en plåt och pensla dem med glaze. Stek i ugnen på 175 grader cirka femton minuter eller grilla tills ytan är vackert glacerad. Pensla på lite extra glaze under stekningen.

 

Honungsglaze

2 dl flytande honung
2 msk mild chilisås
½ dl mörk sirap
½ dl starkt kaffe
½ tsk salt

Koka upp ingredienserna och låt svalna.


Köttbullar, köttbullar – ge mig mera köttbullar!

Och så till dagens bekännelse...jag är en usel hemmakock som bor i ett singelhushåll. Jag jobbar och reser för mycket, och för min del blir det mest mat på restaurang eller färdigmat, men mina smaklökar är det inget fel på, och jag vill bli en bättre hemmakock. Det gläder mig att Michael inte har glömt bort min målgrupp och att han bifogat en lista med 10 sätt att bli en bättre kock på i början av kokboken. Jag har redan börjat i smyg – och jag blir bättre för varje dag som går.

Det andra receptet jag så småningom tänkte testa är Köttbullar i gräddsås, det lät så spännande eftersom det innehåller mineralvatten! Testa du med, det är alltid skojigt att pröva ett nytt recept.

 

Köttbullar i gräddsås (av Michael Björklund)

600 g blandfärs (t.ex. Snellmans Gris-nöt maletkött 750 g)
1 gul lök
½ dl ströbröd
2 msk söt senap
1 ägg
2 dl mineralvatten
smör till stekning
2 dl köttbuljong
3 dl grädde
salt
peppar
hackad persilja till garnering

Gör så här

1) Skala och skär löken fint och lägg i en skål, blanda i ströbröd, senap, ägg och mineralvatten. Låt stå en kvart och lägg sedan i köttfärsen och blanda väl men inte för länge. Köttfärsen blir lätt trådig om den blandas för mycket.
2) Smaka av smeten med salt och peppar. Rulla sedan köttbullarna med fuktade händer.
3) Stek köttbullarna i smör, skaka pannan så att de bryns jämnt på alla sidor.
4) Häll på buljong och grädde och låt allt småputtra tills köttbullarna är klara.
5) Garnera med finskuren persilja. Servera gärna med köttbullarna med kokt potatis och saltgurka.

Det var allt för denna gång. Ha en skön dag och fortsätt att följa med Snellman-bloggen. På fredag intervjuar vi Michael Björklund som kommer att delta i Helsingfors Bokmässa, 27–30.10.2011. Då får vi förhoppningsvis höra mera om mattrender och matlagningstips.

Kokboken Min Nordiska Mat finns att köpa på Adlibris och i välförsedda bokhandlar.