Grönsakslandet skördades för någon vecka sedan. Jag hade lyckats, och de fina lökarna och de stora morötterna gav mig verkligen lön för mödan. Mitt grönsaksland är litet, men denna gång var det mycket produktivt. Nu har jag vänt jorden och den låter sig vänta på nästa vår. Detta år odlade vi lök, morot, rödbeta, ärtor, solrosor, örter och sallad. Och nu borde allt detta ätas – nåja solrosorna lämnas nog oätna. Fåglarna får ta dem. Även salladen försvann av sig själv redan under slutet av sommaren.

Denna vecka gjorde jag en Grönsaksskörd i ugnsform till middag. Ingredienser i formen, formen i ugnen och tanten på jumpa. När jag kom från jumpan, så var maten klar. Maten såg kanske lite märklig ut, men hjälp vad det var gott! Jag rekommenderar, även ungarna gick med på att äta den. Denhär kommer jag helt klart att göra på nytt, och man kan variera grönsakerna utgående från vad som hittas hemmavid.

Grönsaksskörd i ugnsform

2 pkt Snellmans stekmaletkött 400 g
1 burk crème fraiche
1 köttbuljongtärning
1 tsk tomatkross

Bryn maletköttet, tillsätt tomatkross, crème fraiche och köttbuljongtärning, låt badda en stund. Skiva och hacka grönsakerna.

1 zucchini
3 råa rödbetor
2 stora lökar
½ rödkål, liten
3 vitlöksklyftor
2 dl grädde
2,5 dl matgrädde, tre ostar
150 g riven ost (emmental)

Skiva zucchinin, rödbetorna och löken. Skiva rödkålen och hacka vitlöksklyftorna. Sätt ett lager med grönsaker på bottnen av ugnen, strö hälften av maletköttet på, tillsätt grönsakerna och efter det resten av maletköttet. Häll grädden på. Strö osten på först i slutskedet. Jag satte själv på den direkt och den mörknade rätt snabbt, men det var ändå rätt gott.

Höstlov

Nästa vecka har barnen ett par dagars höstlov, vad kunda man då hitta på för roligt att göra? Matlagning hör givetvis till en storfamiljs vardag. Vår juniors favoritmat är spagetti bolognese, tonåringen gillar laxsoppa och resten äter det som bjuds. Men knappast kommer vi nu bara att kocka, en liten dröm skulle vara att fara i skogen och söka efter trattkantareller. Nam! Vi hoppas att solen skiner, snön håller sig långt borta, så vi kan fara på utfärd. Matsäck med och hela gänget ut för att söka små svampar! Först nu har jag blivit förtjust i svampar och jag måste erkänna att det är lite svårt att känna igen dem, vi får se om vi får en ihop till en svampskörd.

Trevligt veckoslut och vi hoppas att solen fortsätter skina!