6-8 portioner

  • 1 medelstor savojkål
  • vatten
  • 2 tsk salt

Fyllning

Sås

  • 3 dl smetana
  • 3 msk (70 g) tomatpuré
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 Solovitlöksklyfta
  • ½ tsk salt
  • 1 msk socker
  • en nypa svartpeppar

1. Massera in köttets yta med havssalt så att ytan går sönder. Låt köttet ta smak av saltet i rumstemperatur i ett par timmar.

2. Lägg köttet i en ugnsgryta med lock. Skala och skiva löken och placera skivorna i grytan runt köttet. 

3. Häll grillsåsen i grytan så att såsen täcker både köttet och löken. Värm ugnen till 100 grader och tillred 6–8 timmar under lock i ugnen.

4. Lyft köttet ur såsen och låt det svalna i en halv timme. Riv sönder köttet till strimlor med hjälp av två gafflar. Häll såsen i en kastrull och koka ihop medan du river grisköttet. Lägg tillbaka det rivna köttet i såsen och blanda omsorgsfullt. Krydda med kanel.

5. Skär bort den hårda roten på kålen. Ta lös 8–12 stora blad från kålen. Lägg bladen i kokande, saltat vatten och koka i cirka 10 minuter. Ta upp bladen och låt dem rinna av och skär bladet lite tunnare vid roten.

6. Lägg två matskedar med fyllning på varje kålblad och rulla ihop bladet. Om du vill kan du bryna kåldolmarna i smör i stekpannan, men det är inte nödvändigt.

7. Tillred såsen. Blanda samman smetana, tomatpuré, de finfördelade vitlöksklyftorna och bladpersilja. Krydda såsen.

8. Placera kåldolmarna i en smörjd ugnsform och bred tomatsmetanablandningen på rulladerna.

10. Värm ugnen till 200 grader och grädda rulladerna cirka 45 minuter i ugnen. Servera med kokt ris och en grön sallad.

Griskött