Hoppa till innehållet
Jäinen kinkku suoraan uuniin

Stek en fryst skinka

Julskinkstips

Förra julen fick vi mycket förfrågningar om vad man skall göra då man glömt skinkan i frysen. Ja det går ju faktiskt att steka en genomfryst skinka, och god blir den.

Gör såhär:
Ta bort plastemballaget av skinkan. Linda in skinkan i dubbel folie och sätt på en ugnsplåt. Häll rikligt med vatten på plåten och ställ den i ugnen på 75-80 grader.

Om ca fem timmar har skinkan tinat igenom och du kan sätta i stektermometern. Då skinkans inre temperatur är ca 40 grader kan du höja ugnsvärmen till 100 grader. Om du vill så kan du steka skinkan från början till slut på 80 grader. En tre kilos skinka blir klar då på ungefär 12-14 timmar.

När skinkan är klar tar du tillvara stekskyn. Ställ skinkan med folien ovanpå en kastrull och stick ett hål i folien så rinner vätskan direkt i kastrullen. Ta bort nätet.

Garnera skinkan (eller gör som vi: ät upp den genast)

Skinkan är klar för servering!