Han­te­ring av kött

Tips för hantering av kött

Hantering och tillredning av kött är inte svår, om du bara kommer ihåg att följa några minnesregler. Vi har samlat ihop några saker som i vanliga fall brukar orsaka huvudbry.

Förvaring
Infrysning och upptining av kött
Hygien
Innan stekningen
Stekning
Stektider
Tillredning av kött i ugn

Förvaring

Rätt förvaring och rätt temperatur bevarar köttets kvalité

Rätt förvaring av köttet förbättrar dess kvalitet och förlänger hållbarhetstiden. Färskt kött bevaras bäst i en temperatur så nära nollstrecket som möjligt. Förvarings- och försäljningstemperaturen för färskt kött och köttprodukter får vara högst 6 °C. För maletkött är den optimala förvarings- och försäljningstemperaturen högst 4 °C.

Infrysning och upptining av kött

Man kan frysa kött men det är viktigt att infrysningen sker så snabbt som möjligt. Köttet bevaras i ca 3 månader i frysen. Fett kött har sämre hållbarhet. Under frystiden är det viktigt att följa med så att frystemperaturen hålls jämn. Upptinat kött får inte frysas ner igen. Frysta produkter bör tinas upp långsamt i sin förpackning i kylskåpet. Denna upptiningsprocess garanterar att köttet hålls saftigt också efter upptiningen.

Kom i​håg
- förvara kött i +0–+6 °C
- frys in köttet snabbt
- förvara köttet max 3 månader i frysen
- fina köttet i kylskåp.

Hygien

God hygien inverkar på köttets hållbarhet

Även noggrann handhygien påverkar köttets hållbarhet. Matlagningen inleds redan när man väljer råvaror i butiken. Välj råvaror som kräver kylförvaring till sist och transportera hem dem så snabbt som möjligt – sommartid helst i kylväska. I kylskåpet bör du förvara köttet övertäckt i den kallaste delen av kylen. Förvaringstemperaturen för färskt kött är +2–+6 °C och kom ihåg att rått kött och tillredd mat skall förvaras var för sig.

De produkter som du inhandlat först lönar det sig också att använda först. I synnerhet maletkött är ett lättförskämbart livsmedel så var noga med att paketet med maletkött läggs direkt i kylen när du kommer hem från butiken.

Innan du inleder matlagningen är det viktigt att tvätta händerna och köksredskapen. När man hanterar kött bör också redskapen och skärbrädena vara rena. Använd olika köksredskap för kött och grönsaker.

Tillred köttet tillräckligt väl och kyl snabbt ner överbliven mat. Sommartid är det extra viktigt med god hygien. Följ förvaringstemperaturen och sista förbrukningsdag som anges på förpackningen. Kom ihåg att även om det är gott om tid kvar innan datumet går ut så hålls produkten i allmänhet endast några dagar från det att förpackningen öppnats.

Kom ihåg
- transportera köttprodukterna hem så fort som möjligt
- förvaringstemperaturen för färskt kött är +2–+6 °C
- tvätta händerna och köksredskapen innan matlagningen
- god hygien är särskilt viktigt på sommaren.

Innan stekningen

Välj rätt kött

För att få en mör biff som slutresultat måste du börja med att välja rätt kött. Välj helst marmorerat kött och till biffar passar det med inner- och ytterfilé, entrecôte, rostbiff och innerstek. Putsa bort hinnor och skär biffarna tvärs över köttfibrerna. En ytterfilé bör skäras lite snett för att få mörare biffar.

Kom ihåg
- välj rätt kött till rätt mat
- håll köttet i rumsvärme innan grillning eller stekning.

Stekning

Förbered köttet för stekning

Finns det något läckrare än en saftig och mör biff? Det är viktigt att köttet får ligga i rumstemperatur en stund innan det grillas eller steks så att temperaturen får stabilisera sig och köttet steks jämnt. Ta således ut biffarna i rumstemperatur ca 30 minuter i förväg. Stekar bör ligga en timme eller två i rumstemperatur innan tillagning. En biff som är för kall kyler ner stekpannan och gör att det inte går att få en tät stekyta på biffen. Innan du placerar köttet i stekpannan bör du torka av det. Dutta lite olja på biffens yta så att den inte bränns under stekningen.

Lägg biffen i stekpannan, rör på den en liten stund så den inte fastnar i den heta stekpannan. Fyll stekpannan bara till 2/3 eftersom stekpannan kallnar om den blir för full. Tryck inte på biffen under stekningen.

Stektider

Stektiden beror på hur tjock biffen är samt hur välstekt man vill ha den. Biffen är saftigast när den är lite röd i mitten (medium). En lövbiff som bara är några millimeter tjock ska stekas i het stekpanna, ca 30 sekunder per sida. Servera biffen genast, så att den inte hinner bli torr. En biff som är ca 2 cm tjock har en stektid på ca 3 minuter. Biffar som är tjockare än 2 cm, steks eller grillas en liten stund för att få en bra stekyta. Sedan får biffen ligga i ugnen i 100 °C eller i grillen tills temperaturen inne i biffen är ca 60 °C. Använd gärna en stektermometer för att uppnå rätt temperatur. Salta biffen först efter tillredningen, om man saltar för tidigt dras köttsaften ur köttet och biffen blir torr och seg. För mer information om grilltider, läs här.


Kom ihåg
- biffens stektid beror på råvaran, tjockleken och hur färdig man vill ha den
- griskött, broiler och kalkon skall man alltid genomsteka
- tillsätt salt först efter stekningen.

Tillredning av kött i ugn 

Stick in en stektermometer i köttet. Se noga till att termometern prickar mitt i den tjockaste delen av köttet och inte i benet eller fläsket. Stek köttet i låg temperatur (125–175 °C) för att köttet inte skall bli för torrt. När termometern uppnår ca 75 °C är köttet genomstekt. Tag ut köttet ur ugnen och svep in köttet i folie. Låt köttet ligga och vila i 2–10 minuter. Köttet är klart för servering! 

Kom ihåg
- använd stektermometer och sätt den i köttbitens tjockaste del.
- stek köttet på låg värme (125–175 °C).
- när stektermometern visar 75 °C är köttet färdigt.
- linda in köttet i folie och låt det dra i 2–10 minuter innan servering.

Tillredningstips på Herr Snellmans köttförpackningar

På Herr Snellmans köttförpackningar finns tillredningstips som du kan använda dig av i matlagningen. Det finns även serveringsförslag som gör det lättare att planera en hel måltid.

Fråga oss om du har frågor som gäller hantering och tillverkning av kött!