peltilihapiirakka retro resepti

Kött­pi­rog i lång­pan­na

Köttpirog i långpanna är retrofavorit som gjort en comeback på senaste tiden. Denna version har piffats upp med couscousgryn och riven morot i fyllningen.

 

Recipe yields: 5
Svårighetsgrad: Lättlagat
Malet kött av gris och nöt

Ingredienser: 

400 g malet kött av gris och nöt

500 g smördeg ((2 pkt))

2 1⁄2 dl couscousgryn

2 1⁄2 dl vatten

1⁄2 köttbuljongtärning

2 lökar

1 stor morot

1 msk olja, till stekning

1 tsk torkad timjan

1 tsk salt

1 msk sojasås

1 ägg (till pensling)

peppar, efter smak

sesamfrön

Instruktioner: 

Tina smördegsplattorna. Mät upp couscous i en värmetålig skål. Koka upp vattnet och smula ner en bujongtärning. Häll den varma buljongen över couscousgrynen och rör om. Låt stå medan du gör köttfärsfyllningen.

Skala och hacka löken fint. Skala moroten och riv den på grova sidan av rivjärnet. Värm upp oljan i en stekpanna och fräs löken och morotsrivet i en minut. Tillsätt köttfärsen och bryn. Krydda med timjan, salt och peppar samt sojasås. Ta stekpannan av värmen. Riv upp couscousen med en gaffel (enligt anvisningar på paketet) och rör sedan ner grynen i köttfärsfyllningen. Låt svalna.

Rada ut hälften av smördegsplattorna (1 pkt) i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Pressa ihop dem, eller kavla ut dem, till en rektangel. Fördela köttfärsfyllningen ovanpå. Täck med resterande smördegsplattor. Pensla ovansidan med ett uppvispat ägg och dekorera med sesamfrön.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter, tills smördegen fått en vacker färg. 

MaletköttreceptRiktigt malet kött30-60 minuterMellanmålVardagsmatSalta pajer