Oskarschnitzel

Os­karsch­nit­zel

Den panerade gris- eller kalvschnitzeln som fått sitt namn efter Sveriges kung Oskar II serveras med vit sparris, hummer eller räkor och choronsås. 

Recipe yields: 4
Svårighetsgrad: Medelsvår
 
Maatiaispossun extra ulkofilee

Ingredienser: 

PANERAD GRISSCHNITZEL

salt & peppar

Panering:

1 dl vetemjöl

2 ägg

2 dl skorpmjöl

Till stekning:

smör och vegetabilisk olja

Svampstuvning:

1 l färska, hackade kantareller eller 250 g saltad skogssvamp som är färdig att använda

1 lök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olja

1 tsk mild currypasta

1 dl vetemjöl

4 dl grädde

4 dl vatten

salt

vitpeppar

Instruktioner: 

1. Placera den 1 ½ cm tjocka skivan av gris ytterfilé i en fryspåse eller mellan två bitar plastfolie.

2. Bulta biffarna varsamt tills de är cirka en halv centimeter tjocka biffar. Schnitzeln ska vara ungefär tre gånger större än normalt.

3. Krydda köttet med salt och peppar. Vänd schnitzlarna i vetemjöl, doppa dem lätt i de vispade äggen och vänd slutligen schnitzeln i skorpmjöl. Låt schnitzlarna torka i en kvart innan du steker dem så att paneringen fastnar på köttet.

LEIK­KEI­DEN VAL­MIS­TUS

Leikkeiden valmistus

4. Hetta upp en skvätt olja och en matsked smör i stekpannan.

Leikkeiden valmistus

5. När oljans yta krusas och fettet blir lite brunt är stekpannan tillräckligt varm. Stek schnitzlarna i cirka två minuter på vardera sidan. Servera genast.

Choronsås

Choronsåsen är uppkallad efter sin utvecklare kocken Alexandre Étienne Choron. När du smaksätter béarnaisesås med cirka 1 matsked tomatpuré blir det choronsås.

Svampstuvning

1. Fräs lök-svampblandningen i den upphettade olje-smörblandningen tills löken är glansig. Tillsätt currypasta.

2. Blanda mjölet i den heta svampblandningen och tillsätt vätskan. Koka på svag värme i cirka 20 minuter. Krydda med salt och peppar.

 

BiffreceptFest som festFärskt köttBiffarHuvudrätt

julkalender